For you, I'm introducing...
... Kvargplättar med kallrökt lax!
Det var faktiskt gott och det var extremt snabb- och lättlagat. Det tar cirka 30 minuter att laga 15 st plättar. Plättarna blir snabbat genomstekta och är (till skillnad från vanliga plättar) mycket lätta att väda & forma.
Nästa gång skall jag dock se till att steka i olivolja istället för margarin.
Jag upplever att dessa plättar mättar mycket bättre än vanliga plättar. Orsaken till den ökade mättnadskänslan är nog kvargen, p g a dess krämiga konsitetns och höga proteininnehåll. Eftersom kvargen ersätter mjölken, reduceras kaloriantalet rejält. Jag valde också att använda endast äggvitorna, detta också för att reducera kalorimängden. Och om man vill ha ännu matigare plättar, kan man byta ut vetemjölet mot grahamsmjöl eller havregryn. Laxens funktion är att den tillför de nyttiga fetterna och omega 3, samt blir fin dekoration.
Du behöver:
- Ca 250 g lättkvarg
- 3 stycken äggvitor - det går bra att ha med äggulorna om man vill.
- 3 dl mjöl av valfri sort - havregryn funkar också.
- Kallrökt lax i färdiga skivor
- Stekmargarin/Olja/Smör
Gör så här:
- Dela upp äggvitorna och äggulorna för sig.
- Blanda äggvitorna med delar av mjölet. Blanda till en jämn smet.
- Rör sedan i kvargen och fortsätt att röra till en jämn och fin smet.
- Rör till sist ned resten av mjölet gradvid. Detta för att degen inte skall bli kornigt och ojämn.
- Klicka i stekmargarin/olja/smör i en upphettad stekpanna.
- Måtta upp degen till en önskad storlek, med hjälp av en sked.
- Placera de blivande plättarna i stekpannan och platta till dem med hjäl av stekspaden.
- Stek på hög värme. Vänd och rör om med jämna mellanrum.
- Plättarna är färdiga när insidan är fast (testas med hjälp av en gaffel).
- Lägg upp plättarna på en tallrik och dekorera med den kallröka laxen.




Saknas det grönt? Gör en sallad eller toppa med t ex dill.