KK!
Jag älskar kvarg numera. Det är både mättande och nyttigt samt att det går att variera i all oängdlighet. Dessutom mår min mage bättre av kvarg- mindre magknip och gaser. Kvarg är lätthanterligt och ( såvida man inte har tunnat ut den) så behöver man inte oroa sig för att den skulle läcka ut ur matlådan. Dessutom kan jag göra kvargplättar, som är gotti gott gott, nyttigt och billigt. Att köpa 500 gram kvarg från Lindahls (Skånemejeriet) kostar cirkus 11 kronor. Det finns både dyrare och billigare alternativ, men jag föredrar Lindahls. De har bäst konsistens och innehåller så lite om 0,1% fett.
Som om inte det vore nog att kvarg är billigt, nyttigt, lätthanterat och bra för min mage, så är det låång hållbarhet! Även vid öppnad förpackning! Jag bugar mig inför denna gudomliga förekomst.
Men något som också är såå gott och som också kan varieras i oändlighet är: Keso!
Visst får man en superandedräkt av det efteråt, men det är så värt det! Keso är luftigt, lätt och passar till alla smaker. Keson håller visser inte lika länge, men har lika stora anvädningsområden som kvarg. På keso kan man också göra plättar, men det bästa receptet av allt: Ostkaka!
Så vad är den materiella skillnaden på dessa gåvor från ovan?
Kvarg är färskost gjort på filmjölk. Vid tillverkningn syras mjölken och de fasta beståndsdelarna skiljs ifrån de fytande. De flytande beståndsdelarna silas, cetrifigueras och silas igen. Smaken påminner om filmjölk, men smakar inte lika syrligt.Konsistensen är svår att beskriva och många tycker inte om kvargen för det. Kvargen har ju en väldigt låg halt av vätska och nästan inget fett. Alltså är den inte lika "följsam".
Keso gjordes ursprungligen på restprodukter från smörtillverkning. Idag gör man keson på mjölk. Mjölken ystas med mjölksyrakultur och löpe. På så sätt får keson den igenkännda utseendet: små vit bollar. Sedan tillsätts mjölk, grädde och sallt. Keso har alltså högre fetthalt än kvarg, men innehåller också en hög halt av protein.
Så det här är min hyllning till en av de bästa sakerna man kan ha i sitt kylskåt- tycker jag. Det är stor sorg att inse att kvargen/keson är slut!
Jag tycker alla ska satsa på KK (kvarg & Keso)- om inte: Varför inte?
